Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011






Δελτίο Τύπου 12/12/2011
Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ)
Δράσεις και παρεμβάσεις του ΕΣΕΤ (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2011), προς τη διεθνή Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα για υποστήριξη της Ελλάδας στο χώρο της Έρευνας

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και τα μέλη του ΕΣΕΤ θα συναντηθεί, σήμερα 12/12/2011, στις 18:30, με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα μέλη του ΕΣΕΤ θα ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό για τις μέχρι σήμερα εργασίες του Συμβουλίου, καθώς και για την ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στη διεθνή Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα, τον περασμένο Οκτώβριο, ζητώντας υποστήριξη προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η απαραίτητη πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Έρευνας.
Η επιστολή του ΕΣΕΤ με τίτλο «Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι» εστάλη σε Ερευνητικά Ιδρύματα και Επιστημονικές Οργανώσεις υψηλού κύρους κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Παράλληλα, μέλη του ΕΣΕΤ υποστήριξαν την προσπάθεια της χώρας με αρθρογραφία τους στο διεθνή Τύπο και με επιστολές τους σε Ακαδημίες Επιστημών της ΕΕ.
Η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και το Συμβούλιο έχει λάβει πλήθος επιστολών υποστήριξης από ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικές οργανώσεις.
Το ΕΣΕΤ συνεδριάζει, 11- 13 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, υπό την προεδρία του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Τα κύρια θέματα των τριήμερων εργασιών του Συμβουλίου είναι:
• Η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας επί του διαβήματος του ΕΣΕΤ προς τη διεθνή επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα για υποστήριξη των προσπαθειών της Ελλάδος και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Έρευνας.
• Το υπό διαμόρφωση νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογία.
• Οι προτάσεις του Υπουργείου για την αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας.
• Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την Έρευνα και Τεχνολογία και η διαμόρφωση μακροπρόθεσμου Εθνικού Στρατηγικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας.
• Η πορεία αξιολόγησης της 1ης προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» σύμφωνα με το πρότυπο της αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council –ERC) και η προετοιμασία της 2ης προκήρυξης εντός του 2012.
• Οι εθνικές προτεραιότητες για την Έρευνα στον τομέα της διατροφής, των τροφίμων και της αγρο- βιοτεχνολογίας.
• Οι εθνικές προτεραιότητες για την Έρευνα στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΣΕΤ:
Το ΕΣΕΤ, με την παρούσα σύνθεση, συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 και έκτοτε συνεδριάζει συστηματικά. Αποτελείται από 11 διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, οι οποίοι εργάζονται αμισθί.
Λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην Υπουργό και αποτελείται. Εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. Επίσης, μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενώ προβαίνει και σε εισηγήσεις προς την Υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.
Η σύνθεσή του είναι:
• Σταμάτιος Κριμιζής, Επίτιμος Διευθυντής της Διοίκησης Διαστήματος και Επιστημονικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των Η.Π.Α., Πρόεδρος
• Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος
• Κωνσταντίνος Δαφέρμος, Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown των Η.Π.Α., μέλος
• Iωάννης Ηλιόπουλος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, École Normale Supérieure στο Παρίσι, μέλος
• Δώρος Θεοδώρου, Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος
• Amedeo Odoni, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), στο Τμήμα Αεροναυτικής και στο Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών, μέλος
• Αριστείδης Πατρινός, Πρόεδρος της Synthetic Genomics, Inc. των Η.Π.Α., μέλος
• Γεώργιος Παυλάκης, MD, Ph.D, Ερευνητής , Η.Π.Α.
• Άρτεμις Σιμοπούλου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας των Η.Π.Α., μέλος
• Kevin Featherstone, Καθηγητής στο Ίδρυμα Μελετών της Σύγχρονης Ελλάδας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics and Political Science (L.S.E.) του Λονδίνου και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο L.S.E., μέλος
• Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, μέλος

Επισυνάπτεται συνοπτικός κατάλογος των ενεργειών του ΕΣΕΤ και των ανταποκρίσεων της ερευνητικής κοινότητας.
Σύντομα βιογραφικά των μελών του ΕΣΕΤ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: www.minedu.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: